Caiacul, cunoscut și sub numele de canotaj, este un stil de viață. Un sport de aventură care, în funcție de modalitatea practicată, poate deveni extrem. Dacă ești unul dintre cei care nu știe nimic despre acest tip de sport, dar vrei să îți cumperi cel mai bun caiac, rămâi cu noi. În acest articol vei găsi toate informațiile necesare despre ce este un caiac și cum să-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

Dacă în această vară vrei să descoperi peșteri secrete, pasaje înguste și locuri pline de farmec, nu mai ezita, cumpără un caiac! Chiar și pentru copii este recomandat, deoarece cei cu vârsta de peste șapte ani îl pot folosi fără griji. De altfel, e bine să ții cont că, indiferent de experiența ta, nu trebuie să uiți care sunt regulile de siguranță pentru a evita surprizele neplăcute care își pot face apariția în călătoria pe care ai planificat-o.

De ce ar trebui sa alegi cel mai bun caiac

  • Canotajul este un sport care va deschide porțile către noi senzații și locuri de descoperit. Există mai multe tipuri de bărci în funcție de modalitatea pe care o vei practica.
  • Este recomandat sa înveți sa faci manevra de auto-salvare sau escamotaj.
  • Este important să ții cont de tipul de caiac atunci când îl transporți, deoarece unele modele sunt gonflabile, detașabile sau pliabile.

Cele mai bune caiace: preferatele noastre în 2021

Dacă ești interesat să folosiți un caiac, nu rata opțiunile pe care ți le oferim. Pentru începători, caiacele gonflabile sunt una dintre cele mai interesante opțiuni. Mai jos, am listat cele mai remarcabile produse pentru volumul lor de vânzări și evaluarea utilizatorilor, chiar și pentru copii.

Caiacul preferat al utilizatorilor online

Acest model este proiectat cu tehnologia Dura-Beam, ceea ce indică faptul că este compus din mii de fibre de poliester de înaltă rezistență care nu se deformează în timp. Veți avea un produs care vă va dura mulți ani.

Este potrivit pentru o singură persoană. Acesta vă va oferi securitatea de care aveți nevoie într-un lac sau râu blând. De asemenea, va aluneca cu ușurință în apă. Are un spațiu mare, conceput pentru a vă oferi confort.

Cel mai bun caiac pentru râuri și lacuri blânde

Intex Explorer K2 este un caiac gonflabil, sportiv și distractiv, care are un design aerodinamic care vă va permite să vă zbateți mai ușor. Acest model este ideal pentru a experimenta pe lacuri și râuri blânde cu un prieten, așa este pentru doi.

Este ușor și compact. În plus, este ușor de asamblat. Este realizat cu un vinil robust și o podea ranforsată cu grinzi “L” care oferă o rigiditate și stabilitate mai mare. Oferta include 2 scaune gonflabile și reglabile care oferă un confort ridicat.

Cel mai bun caiac pentru iubitorii de apă

Dacă sunteți un fan al sportului pe apă, acest model elegant este pentru dvs. Este ușor și rapid. În plus, îl puteți folosi și pentru surfing cu zbaturi (SUP). Oferta include tot ce ai nevoie, ar fi vâsle din aluminiu și o geantă de voiaj.

Acest caiac este compus din tehnologia TriTech, un material exclusiv extra-puternic și extra-rezistent în fața celor mai extreme condiții, ar fi contactul cu uleiurile și expunerea la razele ultraviolete.

Cel mai bun caiac pentru copii

Caiacul Wave Lifetime este creat special pentru copii de 5 ani și mai mari. Acest produs este suficient de dimensionat pentru a oferi stabilitatea și securitatea de care copiii tăi au nevoie pentru a se bucura de timpul lor pe apă.

Spatele este înclinat, proiectat astfel încât copilul să poată urca cu ușurință din apă. Este fabricat dintr-o polietilenă de înaltă densitate pentru o mai mare rezistență și durabilitate.

Criterii de luat în considerare înainte de a alege cel mai bun caiac

Având în vedere cheltuielile implicate în cumpărarea unui caiac, este necesar să se studieze bine opțiunile. Din acest motiv, vă oferim câteva puncte cheie de care trebuie să țineți cont înainte de a efectua achiziția. Amintiți-vă că este foarte important ca caiacul să fie cât mai confortabil și stabil posibil, mai ales dacă sunteți începător.

Nivel de experiență

Dacă sunteți începător, nu cumpărați un caiac cu caracteristici pentru niveluri avansate, deoarece este posibil să nu obțineți mișcarea corectă. Cel mai frecvent lucru este că vă este frică și nu vă simțiți confortabil cu barca. Ieșirea din și în cabina de pilotaj trebuie să fie relativ simplă. În plus, veți petrece mult timp stând în caiac, astfel încât confortul este foarte important.

Material

Este logic să aveți întrebarea despre ce material să vă cumpărați caiacul. Dacă optați pentru fibre, rețineți că este mai susceptibilă la rupere prin impact, dar este mai rapidă și oferă mult mai multe funcții – începând cu comportamentul său hidrodinamic (în funcție de dinamica apei). Caiacele din plastic sunt realizate cu matrite, astfel încât evoluția lor este aproape nulă.

Plasticul este mult mai greu în transport și are o rigiditate structurală mult mai mică decât fibra, dar este indestructibil. Caiacul din fibră este construit din foi sau straturi, iar corpul său este întotdeauna păstrat intact, aproape ca în prima zi. În plus, ele alunecă mult mai bine prin apă decât cele din plastic. Vestea proastă este că sunt mult mai scumpe.

Forma fizică

Este adevărat că nu există caiace cu “dimensiuni”. Cu toate acestea, aceste bărci sunt concepute pentru o greutate aproximativă a membrului echipajului, lucru care le face capabile să se comporte foarte diferit în apă. Înălțimea caiacului este decisivă atunci când își aleg padelele. Dacă măsurați între 1,55 și 1,65 cm înălțime, lopata va fi mai scurtă decât dacă măsurați între 1,65 și 1,85 cm sau mai mult.

Tipul de caiac

În funcție de activitatea pe care urmează să o exersați și ținând cont de experiența dumneavoastră, puteți opta pentru un caiac deschis sau închis. Caiacele închise necesită o mai mare cunoaștere a tehnicii și sunt întotdeauna mai instabile decât caiacele deschise. În acest tip de caiac, membrul echipajului este așezat într-o cadă sau într-o cabină de pilotaj sigilată cu un capac de baie care împiedică trecerea apei.

Acest tip de barcă închisă permite navigarea atât în râuri, cât și în mări și o performanță excelentă în kilometraj. Ele sunt de obicei realizate din fibra de sticla. Pe de altă parte, caiacele deschise sau auto-golitoare se caracterizează prin faptul că sunt mult mai ieftine și oferă transport ușor.

În funcție de construcția sa, putem achiziționa un caiac rigid sau unul gonflabil, detașabil, modular și pliabil. Lăsând la o parte cele rigide, despre care am vorbit deja înainte, să vedem caracteristicile fiecăruia:

Tip de caiacAvantajeDezavantaje
Caiac gonflabilSunt cele mai economice și ușor de transportat.Este aproape imposibil ca acestea să fie răsturnate.Foarte ușor de gestionat.Pentru incepatori.Navigabilitate slabă.Posibilitatea de perforare.Experții nu le consideră caiace, deoarece senzațiile pe care le transmit distrag puțin atenția de la caiace rigide.
Caiac pliabilSunt modele foarte vechi, dar au evoluat.Stabil cu o navigare excelentă.Ușor și rezistent.Transport și depozitare ușoară.De obicei, au nevoie de cârmă.Ele au devenit un produs specializat pentru călători. Ele sunt, de asemenea, folosite în armată.
Caiac detașabilNu își reduce volumul. Este separat în mai multe părți (de obicei trei).Nu-și pierde rigiditatea.Ușor și rezistent.Punctele de atașare se pot uza.Sistemul de îmbinare adaugă greutate bărcii.
Caiac modularEste similar cu detașabilul, numai piesele sunt pe deplin compatibile între ele.Punctele de atașare se deteriorează odată cu utilizarea.Au lăsat apa să insereze.Ele sunt de obicei grele.

Întrebări și răspunsuri

Dacă nu ați ajuns niciodată pe un caiac, trebuie să țineți cont de faptul că apele de trecere sau calme pot fi una dintre cele mai bune opțiuni, deoarece apa albă și surfingul necesită multă tehnică și îndemânare. Cursele, cu mai puțină tehnică, au nevoie de o formă fizică foarte bună. Mai jos, vă explicăm tot ce trebuie să știți despre acest sport.

Ce este un caiac?

Caiacul este o barcă îngustă inventată de inuiți, o veche civilizație eschimosă, a fost folosit ca mijloc de transport, vânătoare și pescuit. Cu toate acestea, inuiții au putut ajunge pe caiac numai după ce au ajuns la vârsta majoratului. Atunci familia a construit această barcă.

Astăzi, caiac într-o canoe foarte ușoară cu unul, doi sau patru membri ai echipajului, padele sau caiace care, punct de vedere tehnic, sunt numite K-1, K-2 sau K-4. Navigarea se efectuează cu lopeți cu lamă dublă care nu trebuie să se odihnească pe cocă. În cazul caiacului de mare sau al caiacului încrucișat, cursul este direcționat de o cârmă situată la picioare.

Care sunt avantajele și dezavantajele caiacului?

Vă spunem deja despre diferitele tipuri de caiac. Toate acestea au în comun câteva beneficii despre care vă vom spune în continuare. Rețineți că, astăzi, caiacul nu este doar un sport oficial, dar a devenit o practică de divertisment care vă permite chiar să mergeți la pescuit.

Avantaje:

  • Îmbunătățirea stării fizice, deoarece o mare parte din musculatură este activată
  • Contactul cu natura
  • Eliberați-vă stresul prin solicitarea concentrării
  • Creșterea relațiilor sociale
  • Vă permite să cunoașteți locuri de neuitat

Dezavantaje:

  • Transport
  • În funcție de tipul de caiac pe care îl cumpărați, cheltuielile pot fi mai mari

Din ce material este făcut un caiac?

Cel mai comun material este plasticul din polietilenă, deoarece este cel mai rezistent. Cele mai ușoare și mai manevrabile caiace sunt cele din fibră de sticlă. Acest material este foarte susceptibil la rupere prin impact sau abraziune, dar poate fi reparat. Caiacele compozite (fibre Kevlar sau carbon) dau mai multă rigiditate și rezistență bărcii.

Copiii pot folosi un caiac?

În cazul în care copilul dumneavoastră este în jur de șapte, puteți să-l ia în cabina dumneavoastră prin asigurarea-l cu picioarele tale. Cealaltă opțiune, mult mai atractivă pentru cei mici, este duffing- ul,care le permite să meargă în divizia de depozitare a caiacului. Duffing-ul nu suportă atingerea unor viteze mari sau a unor curse lungi. Mai târziu, puteți merge singur cu caiacul și lopata adaptată vârstei dvs.

Cât costă un caiac?

În plus față de cumpărarea barca ta, trebuie să achiziționați un echipament minim compus din: lopata, măști de schi (în cazul în care caiacul are un cockpit), vesta, sac impermeabil (în cazul în care transportă tambuchos) și sac de punte. Cheltuiala este destul de variabilă în funcție de tipul de caiac. În cazul celor închise, putem vorbi despre un cost minim de 500 de dolari.

Concluzii

Caiacul este, mai mult decât un sport, un mod de viață pentru cei care îl practică des. Dacă sunteți unul dintre cei care se gândesc să încerce această lume a senzațiilor și emoțiilor, mergeți mai departe și alegeți cel mai bun caiac, nu veți regreta.

În plus pe lângă distracție, veți observa o îmbunătățire a formei fizice și veți scăpa de stresul cotidian. Transportul acestui tip de barcă poate înceta să mai fie o durere de cap dacă decideți să alegeți un caiac gonflabil care, în plus, este destul de ieftin.

De patru ani scriu articole pentru diverse site-uri web și mass-media, în special despre tehnologie, seriale, benzi desenate, anime, filme și jocuri video. Francizele mele preferate sunt Marvel, DC, Demon Slayer și Attack on Titan.

Lasă un comentariu